Maatschappelijk bewust bestuur en toezicht:For a conscious culture
Het werken aan verantwoord bestuur en toezicht, aan businessontwikkeling en verandermanagement is steeds belangrijker, en dat is lang niet altijd makkelijk. Tegenwoordig is het voor een organisatie in de sectoren waar wij ons op richten, niet meer genoeg om gewoon te doen waar ze goed in is. Onze overheid verlangt verantwoording en de samenleving verlangt transparantie over beleid en uitvoering. Daarbij komt ook een visie op inclusie, diversiteit, duurzaamheid en een veilig werkklimaat. Speciale aandacht besteden wij aan interculturele verschillen en de waarde van diversiteit, wat ook het thema 2024 is van onze verdiepende cultuur&bestuur-reis naar Rome. Wij bieden advies op diverse thema's: Hoe organiseer je een zelfevaluatie die doorwerkt? Hoe werken we aan de generatieproblematiek? Zorgt jouw leiding voor een veilig werkklimaat? Hoe zet je nieuwe allianties en samenwerkingen helder op papier? Onze aanpak is constructief, onafhankelijk en vertrouwelijk. Wij houden ervan om samen concreet aan de slag te gaan voor het beste resultaat.
Governance
House of Culture is goed thuis in de bestuurlijke dynamiek en het doorbreken van organisatiepatronen. Zowel bij de zachte kant van governance en kwesties rond gedrag en cultuur, als bij harde en blauwe vraagstukken rond financiën en duurzaamheid. Daarnaast adviseert zij besturen over actuele dilemma´s, duurzaamheid, diversiteit, generatie- en organisatievraagstukken. Wij begeleiden de bestuurlijke zelfevaluatie met een verdiepend vraaggesprek om het ongezegde boven tafel te krijgen, maar ook de beheavioral governance bespreekbaar te maken. Want niet alle besluitvorming verloopt volgens het boekje. Dat pakken we met succes aan.
Van bestuur tot raad van toezicht
Een bestuur wil raad van toezicht worden? Een gemeente wil musea en cultuureducatie fuseren? Musea fuseren en hoe geef je de governance dan duurzaam vorm met de verschillende partijen? Wij brengen de reflectie op gang voor een nieuwe visie met een concreet stappenplan. Onze aanpak bestaat uit trajecten op maat, zo begeleiden we besturen en notarissen met implementatie van governance bij transities van bestuur naar raad van toezicht. Of we doen een korte adviestraject voor een Governance-check bij langer bestaande stichtingen, die op basis van onze analyse makkelijker kunnen voldoen aan de huidige eisen van de codes en eisen van de ANBI. We gaan onafhankelijk en integer in op lastige dilemma’s. Bij acute vraagstukken staan we de directie, bestuurders of toezichthouders bij door onze coachend counseling.
Governance introductie; keuze en inrichting rechtsvorm, anbi-status, verandering van rechtsvorm, verjonging, opvolging, diversiteit, duurzaamheid, klimaat- en intergenerationele vraagstukken.
Onderzoek; analyse en diagnose en beleidvorming; trainingen en begeleiding zelf evaluaties; ondersteuning bij het inrichten van notariële stukken, profielen voor leden/voorzitter, reglementen; en risicomanagement; en ondersteuning bij het op papier zetten van de diverse rollen en verantwoordelijkheden. Speciale trainingen op maat én voor wie zich echt wil verdiepen is er de House of Culture: Cultuur & Bestuur Reis (2024 Rome, 2025 Athene, 2026 Londen)
Omgaan met actuele problemen?
Toezichthouders vragen ons bij een zelf evaluatie: wat doet Governance eigenlijk met actuele dilemma’s? Veilig werken, meer diversiteit of de generatieproblematiek? Eén van de belangrijkste onderdelen van governance is de begeleiding van de zelfevaluatie. Welk patroon is er zichtbaar, en wat doe je goed, wat kan beter? Is er voldoende diversiteit en vitaliteit aan tafel? Als bestuurder, directie en toezicht moet je het niet alleen herkennen, maar er ook iets mee kunnen. Neem bijvoorbeeld het dilemma van de intergenerationele interactie. Of, diversiteit en inclusie hebben veiligheid nodig, maar hoe dan? “Bij de bestuursvergadering zaten uit gewoonte ook altijd de financiële medewerker en secretaris aan tafel. Hierdoor had het bestuur geen idee dat de directeur niets in vertrouwen over de organisatie kon zeggen.” Ons advies tijdens de zelfevaluatie om de vergaderstructuur aan te passen, zorgde voor een open en veiliger vergadering. Het vertrouwen en de verbinding tussen toezicht en bestuur bloeiden direct op.
Onze aanpak is persoonlijk, vertrouwelijk en strategisch. Dat geldt ook voor vastgelopen trajecten waarbij onze arbeidsjurist Remco of onze mediator Annelies de professionele begeleiding doen. Daarbij kan ‘board whispering 1:1’ in veel situaties verdiepend inzicht geven, maar er kan bijvoorbeeld ook een traject met een board of management team uit voortvloeien, zodat de oplossing daarna goed doorwerkt in de organisatie.
1:1 Coaching & Mediation
Are you lonely at the top? Bij wie legt de directeur bestuurder of een voorzitter de actuele knelpunten veilig en vertrouwd neer? Hoe houd je de strategische routes tegen het daglicht? Diep luisteren naar de rijkdom van wat je werkelijk zegt, daar begint onze counseling mee. Yvonne is onze ‘board whisperer’ voor ruggespraak op strategisch en tactisch niveau. Zij werkt met Cultural Intelligence en met het systemische van wat er in de organisatie of bij de stakeholders speelt. Dit is zeer effectief aan het oplossen van (vastgelopen) veranderingsprocessen. Ze spiegelt en geeft je vragen terug die je zelfredzaamheid en blik op de context vergroten. Zo stellen we op een heldere manier de diagnose vast en pakken dan door naar een oplossing die past.
Belangenverstrengeling, conflicten, dilemma’s, reorganisaties, wanbestuur, ondernemerschap, ontslagprocedures, veiligheid, vertrouwenskwesties.
Analyse en doorbreken van patronen, strategie-gesprekken, transitie begeleiding, coaching 1-op-1 en team coaching, bijvoorbeeld management- en directie-teams en raden van toezicht.
Maatschappelijke Impact & Purpose
We bevinden als bestuur en toezicht in een periode van transitie. De organisatie wordt duidelijk geconfronteerd met uitdagingen. En het bestuur en toezicht krijgen steeds vaker te maken met maatschappelijke organisatie onderwerpen als - groeiende financieringsdruk - aanpak van sociale dilemma’s - veiligheid - diversiteit & inclusie, cultuurparticipatie - organisatieveranderingen - gevolgen van klimaatverandering, immigratie en vergrijzing - behoefte aan business development - groeiende generationele verschillen en conflicten Daarbij wil je ook aandacht besteden aan waarden als integriteit, vertrouwen, verantwoordelijkheid, compassie, zelfredzaamheid en geluk in te zetten. Deze complexe onderwerpen vragen om reflectie voor een slagvaardige aanpak in de uitvoering, aansturing, bestuur en toezicht.
House of Culture faciliteert visievormende, bevragende gesprekken voor meer zelfreflectie en kritisch vermogen waarmee je het sociale en maatschappelijke kompas van je rol als bestuurder en toezichthouder kunt versterken. Zo ontwikkel je skills om vanuit je rol als mens, directeur, bestuurder of toezichthouder na te denken over hoe jij het meest van betekenis kunt zijn.
Trainingen
In de trainingen kijken we naar het niveau en de specifieke behoefte van het team. Onze aanpak is helder en verbindend, met verdiepende theorie, sprekende voorbeelden, praktische actiepunten en inspiratie voor persoonlijke ontwikkeling.
- Governance training
- Governance advies (bijv. met het oprichten van een stichting of de governance up-to-date-check)
- Governance begeleiding
- Governance monitoring
- Digitaalmanagement
- Crisismanagement
- Risicomanagement
- Transitie van Bestuur naar Raad van Toezicht
- Toepassen van Codes, ESG
- Zicht op veiligheid vanuit de Boardroom
- Zelfevaluatie begeleiding
- Zicht op de diverse codes